AKTUÁLIS


Capuccinóból ötös

Szeptember a szövetségek hava a hazai vendéglátós szakma berkeiben. A sommelier-ek után a barista-k is készülnek a saját csoportosulásuk létrehozására. A szeptember 25-i Gramm Prix-n tovább bővült a lehetséges tagok köre.


A május óta tartó szünet után újra megrendezésre került a Gramm Prix a 8Grammban. Ezúttal hét barista, egyebek között a Manuel Cafe, a Trattoria Pomodoro,és a Doppio Baristaiskola kávészakértői versenyeztek egymással. Sőt, Stanislav Cibula a szlovák Latte Art bajnok, aki hazáját a világversenyen is képviselte 180 km-t utazott azért, hogy részt vegyen a budapesti megmérettetésen. Nemzetközi kávéfúzióról talán kár lenne még beszélnünk, mindenestre, ez is azt bizonyítja, hogy van szakmai igény a külföldön már nagy sikerrel működő versenyekre.

http://vimeo.com/28275485

A szervezők célja, hogy a magyar kezdeményezés a példához hasonlóan egy olyan alkalmat teremtsen, ahol a kávészeretők jó hangulatban találkoznak. A szakmán belüliek pedig megtárgyalhatják az aktuális trendeket és összemérhetik ügyességüket.


A helyszín

Nade, kanyarodjunk kicsit vissza az aktuális versenyhez. A mi Gramm Prix –nk a szakmai berkekben kuriózumnak számító La Marzocco Linea kávéfőzőgépen zajlott vasárnap. Az érdeklődőknek a hozzáértők elmesélték, hogy „A GÉP” attól érdekes az árán és azon túl, hogy csak rendelésre készítik, hogy a megszokott egy vízkazán helyett kettővel (dual boiler) rendelkezik. Legnagyobb előnye ennek köszönhetően a gyakorlatban, hogy nincs hőmérsékletingadozás, a 8Grammén pedig plusz extraként 0,1 fokonként külsőleg szabályozható a hőmérséklet. Nem véletlen, hogy a világbajnokságokat évekig ilyen a gépeken rendezték. Minden versenyző pár kétszer készítette el ugyanazt a mintát a „csodán” a 8Grammban. A randomsorban egyebek között a következők szerepelte: capuccino dupla és tripla rozettával, tulipánnal, duplaszívvel. Emellett volt minta espresso-ra is természetesen, ami elsőre nehezebbnek hangzik, ugyanakkor a végeredmény (szerintünk) gusztábbra sikerült éppen a pohár pici mérete miatt.

A háromtagú zsűri piros és kék táblák feltartásával szavazott a győztesre. Volt köztük szakmabeli, kávé buyer és hozzá nem értő érdeklődő is, hogy minden oldalról teljes legyen a bírák köre. A kivetítő sokat dobott a látványon, a szakszerű öntés trükkjeit egészen közeli képekről leshette el, aki akarta. Emellett a figyelmesebbek 1-1 komolyabb szakvéleményt is elcsíphettek a barista-k szájából, például, hogy nem megfelelő a gőzölés miatt a tej tapadása vagy, hogy nem érte el a cappuccinohab a pohár peremét ezért a textúra nem adja ki megfelelően a mintát. A kevésbé szakik beérték a natúr szép-nemszép, piros-kék vitával, váltakozó egyetértésben a zsűrivel és egymással. Az első három helyen végül sorban Somogyvári Balázs a Manuel baristája, Cserkó Pétera a 8Gramm tulajdonosa és Stanislav Cibula szlovák bajnok végeztek.


Cserkó Péter akcióban

Egyöntetű vélemény volt a szervezők és nézők között is, hogy a 8Gramm csak egy csésze kávéhoz elég, egy egész Gramm Prix-t viszont nem tud sokáig vendégül látni. Hiába, jön a tél és a capuccino köztudottan rosszul bírja a hideget, ha netán kiszorulunk a járdára. Arról nem is beszélve, hogy egy vándorbajnoksággal több vendéglátóhely is bemutatkozhat. A következő Gramm Prix mindezek fényében már biztos, hogy a Curia vendéglőben, Kovács Antal házigazdánál kap helyet október utolsó vasárnapján. Kívánjuk, hogy a túl sok érdeklődő legyen a legnagyobb probléma és függetlenül ettől a 8Grammot jó szívvel ajánljuk, érdemes átutazni miatta Budára.

A barista szövetség ügyében érdemi előrelépést a szakmai érdeklődők számának növekedése jelentette. Hogy mit és hogyan szeretnének a Gramm Prix-en elhangzó hasznos kiscsoportos megbeszéléseken és érdemi véleménycseréken túl, az egy következő találkozón derül ki. Operatív szinten egyenlőre a cappucino-ig és az espresso-ig jutottak, azok rendben voltak.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Capuccinóból ötös

Szeptember a szövetségek hava a hazai vendéglátós szakma berkeiben. A sommelier-ek után a barista-k is készülnek a saját csoportosulásuk létrehozására. A szeptember 25-i Gramm Prix-n tovább bővült a lehetséges tagok köre.


A május óta tartó szünet után újra megrendezésre került a Gramm Prix a 8Grammban. Ezúttal hét barista, egyebek között a Manuel Cafe, a Trattoria Pomodoro,és a Doppio Baristaiskola kávészakértői versenyeztek egymással. Sőt, Stanislav Cibula a szlovák Latte Art bajnok, aki hazáját a világversenyen is képviselte 180 km-t utazott azért, hogy részt vegyen a budapesti megmérettetésen. Nemzetközi kávéfúzióról talán kár lenne még beszélnünk, mindenestre, ez is azt bizonyítja, hogy van szakmai igény a külföldön már nagy sikerrel működő versenyekre.

http://vimeo.com/28275485

A szervezők célja, hogy a magyar kezdeményezés a példához hasonlóan egy olyan alkalmat teremtsen, ahol a kávészeretők jó hangulatban találkoznak. A szakmán belüliek pedig megtárgyalhatják az aktuális trendeket és összemérhetik ügyességüket.


A helyszín

Nade, kanyarodjunk kicsit vissza az aktuális versenyhez. A mi Gramm Prix –nk a szakmai berkekben kuriózumnak számító La Marzocco Linea kávéfőzőgépen zajlott vasárnap. Az érdeklődőknek a hozzáértők elmesélték, hogy „A GÉP” attól érdekes az árán és azon túl, hogy csak rendelésre készítik, hogy a megszokott egy vízkazán helyett kettővel (dual boiler) rendelkezik. Legnagyobb előnye ennek köszönhetően a gyakorlatban, hogy nincs hőmérsékletingadozás, a 8Grammén pedig plusz extraként 0,1 fokonként külsőleg szabályozható a hőmérséklet. Nem véletlen, hogy a világbajnokságokat évekig ilyen a gépeken rendezték. Minden versenyző pár kétszer készítette el ugyanazt a mintát a „csodán” a 8Grammban. A randomsorban egyebek között a következők szerepelte: capuccino dupla és tripla rozettával, tulipánnal, duplaszívvel. Emellett volt minta espresso-ra is természetesen, ami elsőre nehezebbnek hangzik, ugyanakkor a végeredmény (szerintünk) gusztábbra sikerült éppen a pohár pici mérete miatt.

A háromtagú zsűri piros és kék táblák feltartásával szavazott a győztesre. Volt köztük szakmabeli, kávé buyer és hozzá nem értő érdeklődő is, hogy minden oldalról teljes legyen a bírák köre. A kivetítő sokat dobott a látványon, a szakszerű öntés trükkjeit egészen közeli képekről leshette el, aki akarta. Emellett a figyelmesebbek 1-1 komolyabb szakvéleményt is elcsíphettek a barista-k szájából, például, hogy nem megfelelő a gőzölés miatt a tej tapadása vagy, hogy nem érte el a cappuccinohab a pohár peremét ezért a textúra nem adja ki megfelelően a mintát. A kevésbé szakik beérték a natúr szép-nemszép, piros-kék vitával, váltakozó egyetértésben a zsűrivel és egymással. Az első három helyen végül sorban Somogyvári Balázs a Manuel baristája, Cserkó Pétera a 8Gramm tulajdonosa és Stanislav Cibula szlovák bajnok végeztek.


Cserkó Péter akcióban

Egyöntetű vélemény volt a szervezők és nézők között is, hogy a 8Gramm csak egy csésze kávéhoz elég, egy egész Gramm Prix-t viszont nem tud sokáig vendégül látni. Hiába, jön a tél és a capuccino köztudottan rosszul bírja a hideget, ha netán kiszorulunk a járdára. Arról nem is beszélve, hogy egy vándorbajnoksággal több vendéglátóhely is bemutatkozhat. A következő Gramm Prix mindezek fényében már biztos, hogy a Curia vendéglőben, Kovács Antal házigazdánál kap helyet október utolsó vasárnapján. Kívánjuk, hogy a túl sok érdeklődő legyen a legnagyobb probléma és függetlenül ettől a 8Grammot jó szívvel ajánljuk, érdemes átutazni miatta Budára.

A barista szövetség ügyében érdemi előrelépést a szakmai érdeklődők számának növekedése jelentette. Hogy mit és hogyan szeretnének a Gramm Prix-en elhangzó hasznos kiscsoportos megbeszéléseken és érdemi véleménycseréken túl, az egy következő találkozón derül ki. Operatív szinten egyenlőre a cappucino-ig és az espresso-ig jutottak, azok rendben voltak.


« Vissza az előző oldalra